PostNL heeft het “ongevraagde en voorwaardelijke” overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat maakt het postbedrijf vrijdag bekend.
Bpost liet onlangs weten bereid te zijn een bod uit te brengen van 2,825 euro in cash en 0,1202 aandelen per aandeel PostNL. Dat voorstel waardeerde PostNL op dat moment op 2,5 miljard euro. De Belgen benadrukten dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen.
De Belgen lieten in een reactie weten momenteel geen actie te ondernemen op de afwijzing. De brief van PostNL wordt eerst nader bestudeerd.
Het voorstel kon het Nederlandse postbedrijf niet bekoren, zo liet PostNL weten. Het concern heeft vertrouwen in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Het geeft aan er financieel goed voor te staan en zich beter te ontwikkelen dan de rest van de markt.
Te riskant voor de aandeelhouders
Bovendien is het bod volgens PostNL te laag en te riskant voor de aandeelhouders. Ook zijn de niet-financiële voorwaarden te vrijblijvend. Zo zou een deugdelijke onderbouwing van de pensioengarantie, het creëren van banen en de oprichting van het voorgestelde innovatiecentrum ontbreken.
Ook zet PostNL zijn vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de-facto nog steeds controle zou uit kunnen oefenen.
In mei werd een eerdere toenaderingspoging van Bpost door PostNL ook al afgewimpeld. Ook toen was PostNL niet overtuigd van de meerwaarde van een samengaan tegen de voorgestelde voorwaarden.
Geen Air France-KLM-toestanden
De centrale ondernemingsraad (COR) van PostNL ondersteunt de afwijzing van het bod. Het voorstel van de Belgen is volgens voorzitter Cees Degeling "niet in het belang van PostNL en zijn medewerkers, en ook niet in het belang van de Nederlandse samenleving".
De ondernemingsraad is het eens met het standpunt van het bestuur dat een zelfstandige koers van PostNL momenteel het beste is, en dat de Belgische overheid, die grootaandeelhouder is van Bpost, op afstand moet worden gehouden. "De COR wil niet dat de PostNL-medewerkers worden geconfronteerd met toestanden zoals bij Air France-KLM", verwijst de ondernemingsraad naar bemoeienis van de Franse overheid.
Ook wordt de mening van het bestuur gedeeld dat de garanties die Bpost heeft gegeven voor onder meer banenbehoud in de postdivisie niet geloofwaardig zijn. Daarnaast zullen ook zonder Bpost banen worden gecreëerd in de logistieke en pakkettendivisie.
John de Mol
Donderdag liet grootaandeelhouder John de Mol nog weten dat hij wil dat PostNL met de Belgen gaat praten. John de Mol stapte een jaar geleden in bij PostNL voor een bedrag van 3 euro per aandeel. De mediaondernemer heeft een belang van 5 procent in het postbedrijf. Het voorgenomen bod van Bpost zou De Mol een winst van tegen de 60 miljoen euro opleveren.